Кражбите и купуването на гласове ни обричат на морален фалит

31.10.2015

След първия тур на местните избори Зелените вече сме част от Столичния общински съвет. Първият наш представител в местния парламент е водачът на листата ни Иван Велков. Надяваме се с това да успеем да реализираме основните си приоритети за развитието на София. Освен в столицата, успяхме да пробием в общинските съвети и в Асеновград, Горна Малина, Луковит, Раднево, Радомир и Хасково, а също така да спечелим четири кметски места в община Горна Малина. Освен това утре сме на балотаж в Макоцево (Община Горна Малина) и Драгушиново (Община Самоков) и имаме още шанс за общински съветник в Белене.

Съвсем малко (около 300 гласа) не достигна на отличника ни по преференции – известният музикант от Ревю и Нова Генерация Васил Гюров – да спечели и втори мандат за Зелените в София. Смятаме, че е напълно възможно загубата на второто ни място в общинския съвет да е свързана с некоректно броене на бюлетини или направо на фалшиви протоколи. Затова започнахме проверка (доколкото е възможно) на всички сканирани и въведени протоколи от секционните избирателни комисии. Също така призовахме наши привърженици и избиратели да проверят протокола от тяханата секция, за да потвърдят, че гласът и преференцията им са били отчетени.

Зелените днес внесохме жалба в ОИК на основа на нередности в протоколите и сигнали за неотчетени гласове. Това все още е възможно, защото ОИК, след наша жалба внесена четвъртък, коригира своето решение за срока за обжалване, който беше незаконно скъсен. Открихме неотчетени редовни гласове, преправени протоколи без подписи, различия между сканирани и въведени данни и липсващи преференции. Общо жалбата ни е за проверка и преброяване на 100 секции на територията на Столична община. Независимо дали това ще доведе до промяна в броя мандати в общинския съвет, ние вярваме, че всеки глас има значение и се борим да защитим правата на всеки избирател.

Твърдо подчертаваме, че това трябва да е последния път, в който изборите са свързани с толкова хаос и измами. Срамно е за държава, член на Европейския съюз този въпрос въобще да бъде коментиран. Електронното гласуване е един от начините за справяне с проблема. Силно сме притеснени, че представителите на парламентарните партии се държат по толкова безотговорен начин в избирателните комисии на всички нива. Настояваме на фалшификациите и купуването на гласове да бъде сложен край веднъж завинаги. Без това няма здраво общество и сме обречени на морален фалит.

Васил Гюров за малко не стана вторият общински съветник на Зелените в София.

Вашият коментар