София – Европейска зелена столица 2018

На 3 август тази година група експерти, сред които еколози, инженери, архитекти, предприемачи и активни граждани внесоха в Столична община предложение София да кандидатства в конкурса за Европейска зелена столица на 2018 г. Инициативният комитет включва представители на различни сдружения и граждански групи: „Био Град София“, Горичка, Българска Фондация Биоразнообразие, Асоциация на Парковете в България, Фондация за околна среда и земеделие, Група Град и др. Организации, които подкрепяме, и с които сме работили през годините.

Идеята е тази кандидатура да стане допълнителен стимул в София да се даде път за развитие на иновативни зелени идеи и инициативи, които ще бъдат от полза за всички жители и гости на града. А убеждението, което води, е, че, макар и далеч от това да се нарече „зелен град“, София има огромен потенциал за развитие в тази посока.

Няколко месеца по-късно, в разгара на кампанията за местните избори, всички говорят колко зелен град може да бъде София. Г-жа Фандъкова, чиято администрация регистрира предложението на Инициативния комитет, също проведе наскоро среща с негови представители.

Ние от Зелените вярваме, че зелените политики трябва да бъдат в сърцето на програмите на всички партии и не искаме да ги монополизираме. Напротив, ако кандидатите на всички партии у нас се борят за по-чисти, устойчиви и природосъобразни градове, ще сме радостни, че България най-после върви по правилния път.

Това, което ни притеснява, е, че тези политики и послания се ползват основно за популизъм преди избори. Г-жа Фандъкова и Столична община може би са забравили за придвижването на документите за кандидатстване в този натоварен период. Няма никаква информация как върви подготвянето на документите. Което ни навежда на опасението, че внесените от инициаторите предложения отлежават някъде на ул. „Московска“ и за тях ще се сетят и ще ги изтупат от прахта някъде след 25-ти октомври. А тогава вече ще бъде късно. Неделя е срокът за подаване на кандидатури.

Затова ние от Зелените предлагаме на Столична община помощта си в подготвянето на документите за „София – зелена европейска столица 2018 г.“ Нашите кандидати, представители на граждански сдружения, неправителствени организации, компании и институции имат дългогодишен опит в подготовката на зелени проекти. Имаме и идеи как София наистина да се превърне в зелената столица на Европа и бихме могли да споделим този опит И идеи с общинската администрация и с гражданите. На разположение сме да помагаме с изготвянето на документацията.

Каним всички граждани и лично г-жа Фандъкова и представители на Столична община тази вечер в 19 ч. в Essence център на ул. „6-ти септември“ №37. Там ще бъдат представители на Инициативния комитет за „София – зелена европейска столица 2018“ и нашите кандидати за кметове и общински съветници.

Разбира се сме на разположение днес, утре и в събота за помощ по тези въпроси.

София зелена

Вашият коментар