Зелените твърдо стоим зад референдум в чужбина

Зелените можем да спасим референдума, който ДПС и Атака искат да провалят!

Има опасност референдумът в чужбина да бъде провален заради това, че парламентарните партии не са предложили достатъчно хора за участие в секционни избирателни комисии извън страната. Част от предварително обявените 312 секции са застрашени. Вижте пълните данни за тези секции.

Зелените присъствахме на ключова среща с ЦИК, която ни предостави квота за членове на СИК в чужбина. Ако искате нашите съграждани в чужбина да могат да гласуват, участвайте и вие! Не е необходимо да сте членове на Зелените, нито да се обвързвате с нас по друг начин, освен да участвате в СИК като част от нашата квота. Как може да стане това? Изпратете в имейл до mpeytcheva@zelenite.bg града и държавата, където можете да участвате, трите си имена, телефон за връзка, ЕГН, завършена образователна степен и специалност. Срокът е до 11 октомври, неделя, 24:00 българско време.

ДА

Предистория за провеждането на избори в чужбина

На последните парламентарни избори, българите, живеещи извън България и Турция, за пръв път имахме възможност да гласуваме в рекорден брой избирателни секции. Това стана възможно благодарение на новия Избирателен кодекс и на интереса от страна на българите, които живеем в чужбина. Успяхме да съберем заявления за над 100 нови секции, в градове, където никога не е имало такива. Гласувахме общо 145 000 зад граница! И, извън Турция, гласовете за ДПС бяха пренебрежително малко! Ние искаме да участваме в обществения живот на страната и голяма част имаме желание да се върнем и да допринесем за просперитета на своята Родина.

Ако в бъдеще можем да гласуваме електронно, повярвайте ми, много повече от нас, работещите българи в чужбина, ще гласуваме, защото няма да ни са налага да пътуваме през два града в трети, нито да губим от заслужената неделна почивка. Напротив – ще можем да гласуваме независимо от това дали сме на работа или на почивка. Бих могла дори да предположа с голямо основание, че, благодарение на нашата активност, купените гласове ще загубят тежестта си. По тези причини много българи в чужбина подкрепяме електронното гласуване и ще гласуваме ЗА.

Защо назоваваме ДПС и Атака?

Тези партии неизменно досега са имали представители в СИК извън граница. АБВ и ББЦ въобще пък нямат капацитет за такава операция. Всички те явно имат интерес да се запази статуквото. Има многобройни сигнали за нарушения от страна на тези партии: те въртят далавери със застъпници, контролират местния вот, купуват гласове. Дали ДПС вижда в електронното гласуване заплаха за своите установени канали за търговия с гласове и оттук за  манипулирането на изборните резултати? Дали е случайност фактът, че този път в Турция ще бъдат разкрити САМО 23 секции? ДПС и Атака са сред малкото партии, регистрирали се да защитават позицията „против“ дистанционното гласуване по електронен път. Освен гласуването с „НЕ“, електронното гласуване би могло да отпадне заради ниска избитателна активност на референдума. Нека не го позволяваме!

 

2 коментара по “Зелените твърдо стоим зад референдум в чужбина”

  1. Димитров каза:

    Електронното гласуване е въведено единствено в Естония засега. Европейските страни и САЩ го отхвърлиха като несигурно. Съдът в Германия се произнесе че противоречи на конституцията им, която е еднаква на нашата във въпросните точки. Не разбирам откъде се появи Атака като главен манипулатор на гласове във вашият анонс, резултатите им са твърде ниски. Колкото до ДПС за тях на бъдещ етап ел гласуването ще е изгодно. Няма да мъкнат гласоподаватели от Турция с автобуси. Цялата парлама е само за да се привлекат избиратели, иначе ел вотът няма как да мине на този етап

  2. nina каза:

    Това е наистина похвална инициатива. Много се надяваме да е допринесла за участието на българите прогонени от родината си в решаването на съдбата на България.

Вашият коментар