Гражданската инициатива срещу ТПТИ продължава до началото на октомври

23.08.2015

Темата за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) става все по-важна за Зелените и за българските граждани. Правителството призна в официална кореспонденция до КТ „Подкрепа“, че то все още няма анализ за отражението на подобно споразумение върху България, но въпреки това го подкрепя. Европейският парламент пък даде мандат за преговори на Европейската комисия, но отправи редица критики към настоящият му вид и заложените параметри.

От другата страна, гражданите на Европейския съюз, които се противопоставят на ТПТИ в самостоятелно организирана Европейска гражданска инициатива, вече са около 2,5 милиона. Това превръща тази инициатива в най-мащабната в ЕС до момента. България е една от 18-те страни в ЕС, които преминаха кворума си и е страната с най-силен отпор в Югоизточна Европа.

Срокът за събирането на подписите изтича след малко повече от месец и ако още не се подписали, сега е моментът да го направите на www.stop-ttip.org

unnamed

Зелените участваме активно в Националната коалиция „Спри ТПТИ“, тъй като аналитично сме разгледали всички негативи, които това споразумение носи на страната ни.

Тук можете да чуете интервюто на Борислав Сандов (член на Националния съвет на Зелените) за БНР.

А по-долу можете да видите пълен запис от пресконференцията, която организирахме заедно с партньорски организации по темата.

Вашият коментар