Зелените твърдо подкрепяме журналистите от БНР

Позиция на ПП „Зелените“

15.05.2015

Зелените изразяваме солидарност с журналистите от Българското национално радио и твърдо подкрепяме протеста им против безогледните съкращения на възнагражденията им, както и искането за оставка на ръководството на БНР, оглавявано от Радослав Янкулов.

През последните десетилетия свободата на словото в България се срива безпрецедентно, а независимата и почтена журналистика в обществен интерес е доведена до ръба на изчезването. В тази среда БНР силно се откроява като професионално функционираща обществена медия, в която качеството на журналистическия продукт рязко контрастира с манипулативното дезинформиране, неприкритото печалбарство и търговията с влияние, които преобладават в много от масовите медии у нас. Националното радио е по-скоро част от малцинството медии в България, които поощряват проявите на гражданското общество и подлагат на реална остра критика политическите фигури в управлението. Повечето журналисти на БНР демонстрират рядък пример на професионализъм и обществена отговорност, въпреки унизителните  възнаграждения, които държавата отделя за тях от години.

Националното радио е медията, която стига до най-много места и хора в страната. Поредното намаляване на средствата за журналистите от страна на управляващите въздейства изключително демотивиращо върху техния професионализъм, от който силно зависят будността, просветеността, адекватността и солидарността на цялото българско общество!

Нанесеният удар засяга не само служителите на БНР, но и всички останали журналисти в България, които отстояват етични, социални и професионални норми на професията си – така, както повеляват демократичните и конституционни устои на Европейския съюз. Вярваме, че всяко правителство е длъжно да оценява и подкрепя независимата и качествената журналистика и не трябва да се влияе от интереси и ценности, различни от ценността на свободата на словото сама по себе си. Вместо това държавата пред очите ни води война срещу независимостта на националния радио ефир, като издевателства над неговите пазители – журналистите от БНР.

В тази война Зелените сме на страната на отговорната, почтена и етична журналистика в обществен интерес.

Вашият коментар