Зелените настояваме Република България официално да признае арменския геноцид

Декларация на ПП „Зелените“

24.04.2015

На днешния ден отбелязваме стогодишнината от една от най-кървавите и трагични поредици от събития в новата история – геноцидът над арменския и други народи в Османската империя. В продължение на няколко години между 1915 и 1919 г. над един милион представители на този древен и горд народ са били избивани, преследвани, нечовешки измъчвани и прогонвани от страната, а имуществото им е било конфискувано. Този процес, сравним с най-тежките престъпления на нацизма и комунизма през ХХ век, и до днес е оставил все още незатворени рани в тялото на този народ. Отломки от него намират приют и закрила в традиционно гостоприемната срещу всички онеправдани България.

Систематичното избиване на расова, етническа или религиозна група с цел намаляване на броя ѝ или пълното ѝ заличаване се нарича „геноцид“. Извършеното срещу арменския етнос в началото на 20. в. е именно геноцид. Това е едно от най-страшните и грозни проявления на междуетническите отношения и държавната политика в съвременния свят, защото безогледно унищожава цели общности само по силата на етнорелигиозната им принадлежност. За извършващия геноцид един човек е виновен и осъден на смърт единствено заради това какъв се е родил.

В хода на историята много общества и държави са цапали ръцете си с това престъпление. Едва през последните десетилетия международните трибунали поставиха геноцида и неговия ужасяващ инструментариум сред престъпленията срещу човечеството. Престъпления, страховити по своя характер с това, че не просто вредят на конкретни човешки същества, но отхвърлят и поругават самата идея за човек, за ценността и неприкосновеността на човешката природа, личност и достойнство.

Зелените смятаме, че всеки случай на геноцид в историята трябва да бъде официално признат на държавно ниво и помнен завинаги, за да не се повтори в бъдеще. Намираме за недопустимо зверствата на геноцида да бъдат премълчавани или непризнавани поради конюнктурни съображения, свързани с политическата или международната обстановка. Признаването на исторически случаи на геноцид не е по никакъв начин свързано с приятелските отношения с дадена съвременна държава или представителите на нейния народ. Но за ужасите на миналото не можем да мълчим гузно. Именно тяхното официално признаване и припомняне ще парира, а няма да разпалва евентуални реваншистки настроения в обществото.

Затова Зелените настояваме Република България официално да признае арменските кланета в Османската империя от 1915-1919 г. като случай на геноцид. Това ще възстанови донякъде историческата несправедливост срещу арменския народ, множество представители на който са неразделна част и от българската нация. И ще ни постави сред толерантните и човеколюбиви общества, които ценят човешката личност такава, каквато е, в противовес на насилието и мракобесието.

Един коментар по “Зелените настояваме Република България официално да признае арменския геноцид”

  1. Иво Костадинов каза:

    А защо само арменският ? По същото време, когато са избивани арменците, е извършен геноцид и над асирийците и гръкоезичното население на Мала Азия, т.е. над всички коренни християнски общности. Не смятате ли за нужно да се споменят и те ?

Вашият коментар