Световни дни на дивестициите (пренасочване на инвестициите), 13-14 февруари 2015

 13.02.2015

Световното движение за дивестиране или пренасочване на инвестициите цели да отклони средства от индустрии и проекти, които са свързани с изкопаеми горива и по този начин да окаже натиск за намаляване на тяхната експлоатация. Тези индустрии са изключително “мръсни” и имат най-голяма вина за глобалното затопляне. Движението цели да отколони средства – както частни – пенсионни фондове, фондове за публични инвестиции и т.н., така и по-важно, държавни средства, които са използвани, за да се субсидират добивът и преработката на газ, петрол и въглища. 

В България ТЕЦ получават различни по вид и обем държавно подпомагане под формата на преки държавни инвестиции, ниска цена на ползваната земя, високи разходи за пенсионни и здравни грижи и др. Също така съществува вредната практика да се дават въглища като енергийни помощи. Зелените смятаме, че е по-добре енергийните помощи да се дават под формата на ваучери за електричество или най-добре като материали за енергийна ефективност. Държавните средства трябва да бъдат насочени към зелената икономика, за да се намалят негативните ефекти върху здравето и да се стимулират инвестиции в чисти индустрии.

Кампанията Global Divestment Day стартира през 2012 и набира скорост и внимание из целия свят, като към момента 181 институции и частни инвеститори с обем 50 милиарда долара са се присъединили към нея и са дали заявка за пренасочване на инвестициите си от изкопаемите горива. 

В края на 2015 година в Париж ще се състои изключително важна среща на ООН за климата, но за да се постигнат нужните резултати, трябва да се окаже натиск върху лобито на индустриите свързани с изкопаемите горива, защото те едновременно замърсяват и печелят най-много от унищожението на планетата. Най-успешният натиск е там, където ги боли най-много, в инвестициите. 

Научете повече и се присъединете към кампанията!

10451323_403085076509185_3566547368065843970_n

Вашият коментар