Днес всички сме Шарли

Зелените изразяваме нашата дълбока човешка съпричастност към болката на семействата и близките на загиналите журналисти от френския сатиричен седмичник “Шарли Ебдо”. Днес всички сме обединени в скръбта от тяхната загуба и шока от бруталността на този терористичен акт. Силата на закона трябва да бъде приложена с цялата му тежест срещу извършителите.

 
Зелените заставаме твърдо и зад позицията, че думи, призиви и действия на омраза и отмъщение са съучастие в убийството на свободата на словото. Демократичните и хуманните ценности, които са в основата на Европейската цивилизация са неразривно свързани със свободата на словото и трябва да бъдат отстоявани със същата сила и дух. Искаме да изразим и нашата вяра, че този акт няма да повлияе на тези ценности, за които ние в България все още се борим.

 
В съвременният свят съществува изключително остра, унищожителна за човечеството икономическа и социална пропаст. Вместо да се полагат усилия за неутрализирането ѝ, тази тенденция се засилва. Западната цивилизация трябва решително да прекрати отстъплението си от демократичните и хуманни ценности, да се отърве от зависимостта от петрола и невъзобновяемите енергоизточници, от бездънната алчност за печалби на управляващите елити. Тази зависимост поддържа статуквото на неравноправие и захранва екстремизъм и омраза от всички цветове и религии.

 
Изразяваме надежда че терористичният акт в Париж няма да бъде използван за подклаждане на анти-мюсюлманска и анти-миграционна реторика и действия, последствията от които са вредни за всеки от нас по отделно и за обществото ни като цяло и ще означават, че целта на терористите да всеят разделение и омраза е постигната.

 
Светла памет на загиналите творци и журналисти!

 

ПП „Зелените“

08.01.2015

Вашият коментар