Избирането на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии е историческо падение за българския парламентаризъм

Позиция на ПП „Зелените”

01.12.2014

Зелените изразяваме своята крайно неприятна изненада и категоричното си несъгласие с избора на г-н Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Ето какво разкриват за г-н Бинев секретните доклади на Посолството на САЩ, разпространени от “Wikileaks” и преведени от сайта за разследваща журналистика “Биволъ”:

„ГРУПИРОВКА МИГ (позната и като КУЛ ПАС) се ръководи от СЛАВЧО ПЕНЧЕВ БИНЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1965 г. с прякор „СЛАВИ“). Притежава над 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително и много от популярните нощни заведения БИАД, ДАЛИ, И БИБЛИОТЕКА. ГЕОРГИ СТОЯНОВ (български гражданин) и МИХАИЛ СТЕФАНОВ (български гражданин) са двамата заместници на „Слави“. Бизнес интересите на групировката включват и строителство и туризъм. Тя оперира и като тур оператор чрез своя комплекс за развлечения КУЛ ПЛЕЙС. Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.”

Всички много добре си спомняме и нахлуването на Слави Бинев в БНТ през 2012 г., за да иска обяснения защо събитие на политическата му формация – тогава Атака, е било отразено само по един от каналите на БНТ.

Както за достойните творци и артисти в България, така и за честните български журналисти, е недопустимо интересите им да бъдат поверени на човек, известен със своята престъпна биография. Абсурдно, неприемливо, неморално и позорно е медиите и културата да бъдат поверени на депутат, който физически напада медиите, лице, което широката общественост основателно разпознава като една от „мутрите” на прехода. Този акт е не само огромен срам за българския парламентаризъм, култура и журналистика. Той легитимира нов „принцип” на безпринципността и хаоса в България, а именно, че няма нищо нередно в това хора с тъмно престъпно минало и хулиганско поведение да бъдат избирани на високи управленски позиции. Този принцип започва да се превръща в трайна тенденция, след този избор, който последва също толкова скандалния избор на Вежди Рашидов за министър на културата, известен с това, че нанесе побой над полицай преди няколко години.

Назначението на Слави Бинев идва в момент, когато България пада стремително в международните класации за медийна свобода и вземането на мерки за преодоляване на този крах е повече от наложително. Публична тайна е, че мнозинството собственици на най-тиражните медии са бизнесмени със същата репутация като Слави Бинев. Така че едва ли можем да очакваме точно от него да допринесе за подобряване на ситуацията.

Заради сложните отношения между парламентарното мнозинство, Зелените призоваваме лично г-н Слави Бинев сам да се оттегли от поста председател на парламентарната комисия по култура и медии. Призоваваме го да направи това незабавно, в случай че притежава известна гражданска съвест, чувство за политически такт и усещане за достойнство и дълг спрямо институцията Народно събрание, професионалните гилдии и българското общество.

Вашият коментар