Боряна Хрисимова е кандидат на Зелените за Генерален секретар на ЕЗП

Политическо заявление като кандидат за Генерален секретар на Европейската зелена партия

 

Казвам се Боряна Хрисимова. Българка, Зелена. На 41 години, имам син на 20.

 

boryana hrissimova

Боряна Хрисимова, ПП Зелените

Аз съм един от основателите на ПП Зелените – политическа партия, регистрирана през май 2008 г. Бях част от идеята и общата мечта още от 2005 г., когато малка група еко активисти от различни неправителствени организации решихме, че сме достигнали границата на нашето влияние. Осъзнахме, че трябва да превземем отвътре институциите, за да постигнем нашите цели. Осъзнахме, че нямаме политическо присъствие в Парламента и в държавните институции. Три, по-скоро болезнени и трудни години  обсъждахме плюсовете и минусите, дискутирахме идеи, търсихме подкрепа от по-опитни зелени активисти, и най-накрая успяхме.

От 2011 г. съм съпредседател, а после член на контролния съвет на Зелените. Бях лидер на кампанията за парламентарните избори през 2013 г.

Зелен активист съм повече от 25 години. През това време станах все по-уверена в своите убеждения. Стигнах до извода, че само отрицанието и протестите няма да доведат до реален, положителен и траен резултат.

Не съм зелена „светица”. Обичам плодове и зеленчуци, но хапвам и месо с удоволствие. Карам колело, но обожавам и мотоциклета си. Често използвам low cost авиокомпании, вместо скъпите влакове с ниски емисии на въглероден диоксид. Признавам, че понякога не си събирам отпадъците разделно. О, и да, пийвам алкохол от време на време. Какво ме прави това? Човек!

Но съм зелена въпреки това! Зелена съм в сърцето, зелена съм в душата си и във всяка клетка от тялото ми.

И много други хора са такива. Просто още не го знаят. Необходимо е да намерим простички примери и подходящи думи, за да им покажем колко са зелени всъщност. Защото всички сме зелени! Трябва да опростим и направим по-искрени нашите послания, за да станат те по-разбираеми и по-близки до обикновените хора.

Боряна Хрисимова на Съвета на ЕЗП, Мадрид, 2013

Боряна Хрисимова на Съвета на ЕЗП, Мадрид, 2013

Моите приоритети

1. Извън „балона на Брюксел”

ЕЗП трябва да се промени. ЕЗП трябва спешно да стане по-отворена партия. Ако искаме да увеличим броя на нашите представители в Европейския парламент на следващите избори, трябва да започнем да действаме сега. Да се върнем там, откъдето тръгнахме, обратно към началото, когато беше забавно и пълно с ентусиазъм. Зелените започнаха да се превръщат в „мейнстрийм“ политическа сила в ЕС. Кампаниите ни станаха повече рутинна партийна работа, отколкото кауза. Това доведе до „капсулация”, която е и една от причините за загуба на гласове и политическо представителство.

За да решим този проблем бих се насочила към две основни групи.
Първо – към големите неправителствени организации, свързани с околната среда – чрез моят личен подход и контакти.
Второ – да станем по-отворени към близки до идеите ни местни организации, към активните граждани и по-широката общественост – чрез нова, по-силна стратегия за комуникация (вижте по-долу) и по-нататъшно развитие на Мрежата за индивидуална подкрепа Все още не използваме достатъчно потенциала й.

2. Подобряване на комуникационната политика

Да засилим и развием комуникационната си политика, в посока по-голяма отвореност към различните активни граждански организации, към авторитетни групи за натиск и неправителствени организации, които работят извън зеления дневен ред –  правозащитни организации (като Amnesty International), „age platforms“, зелени малки и средни предприятия, фермери, кооперации и т.н. Имаме много работа, за да ги убедим, че ние представяме най-добрата политика за тях. Нашият медиен канал е само бюлетина ни. Но дори нямаме достатъчно списъци с е-мейл адреси. Нека се целим по-нависоко. Например, защо да не направим интернет телевизия на ЕЗП. На добрите практики им трябва по-сериозна публичност и атрактивна реклама.
Нужни ни са и по-добро обучение, тренинги и обмяна на опит, за да имаме в достатъчна степен подготвени и уверени в защитатата на тезите си активисти и политици.

3. Географски баланс

В член 19.9 от правилата на ЕЗП се казва, че е препоръчително да съществува географски баланс на страните членки в Съвета. И за това има причина! Най-големият потенциал за развитие на зеленото семейство е в Централна, Източна Европа и на Балканите. Без съмнение, това е така и от маркетингова гледна точка. В момента този регион няма представител в Съвета. Като кандидат, живеещ на Балканите, в държава от бившия соц. лагер съм запозната добре с проблемите и имам знанията и идеите, как да привлека и мотивирам зелените политически партии, групи и активни граждани.
Видях потенциалът на Балканите на конференцията по промяната на климата, организирана наскоро от DOM, Република Македония, където 120 делегати от 10 зелени политически партии обсъдихме общите ни проблеми, вкл. и опустошителните наводнения напоследък. Не е тайна, че Балканите сме една от горещите точки на Европа, с нашите комплекси и различия. Но сега бяхме обединени.
Сигурно не знаете, че на Балканите има 1 зелен депутат от Хърватия – г-н Давор Шкрлец. В Сърбия също има 1 депутат и 1 министър, и двамата от Zelenie Serbia. Тези партии рано или късно ще станат пълноправни членове на ЕЗП. Ще имаме доста работа в Югоизточна Европа.

4. Значимост и трансформация на общите кампании на ЕЗП

 • Промяната на климата няма граници. Да, вярно. Но този израз стана клише, за жалост. Нека го преобразим! Нека се фокусираме конкретно около проблемите – с изсичането на горите или контрола на реките, които предизвикват наводненията и т.н..
 • TTIP/TAFTA – ясно и твърдо NO PASARAN!
 • Свободен и неутрален интернет и защита на информацията онлайн. Сериозна реформа в законодателството в областта на авторското право и трансграничния достъп до информация. Безплатен онлайн достъп до знание и култура! Подкрепа за всички стъпки и инициативи за насърчаване на широкото използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код.
 • Максимална прозрачност и отговорност за всяко публично евро. Да планираме бюджета за Съветите по-ефективно. Законодателни мерки за подкрепа на автентични активни граждански групи и на хората, подаващи сигнали за корупция. Освен да наложи прозрачност за самата себе си, Европа може и трябва да защити и насърчи автентичните граждански организации и изобличителите (whistleblowers) на корупцията, да гарантира неутрална и свободна от цензура цифрова среда, да финансира разследващата журналистика, да ограничи нездравото надничане в личния ни живот.

ЕЗП би могла да създаде, като част от промените в комуникационна си политика, Разследващ съвет – от независими журналисти, които да следят отблизо възможните корупционни сделки особено такива, които могат да увредят сериозно околната среда. С този съвет на ЕЗП ще играе роля на връзка между активните граждански организации и Европарламента, ще бъде техния политически глас в Европа, чрез парламентарната група на Зелените.

Подкрепете Боряна Хрисимова – кандидат за Генерален секретар на Европейската зелена партия!

Етикети: , , , , , , , ,

3 коментара по “Боряна Хрисимова е кандидат на Зелените за Генерален секретар на ЕЗП”

 1. Петър Пенчев каза:

  Привет на Боряна!

  Подкрепям виждането й за „капсулацията“, бих допълнил „поглед по-далече от собствения нос и поддръжката на близки приятели“. Но разбиването на този модел ще стане с повече медии на повече лица.

 2. Лилия Костова каза:

  Разсъжденията наистина звучат добре. Но и Христос е казал, че „По делата ще ги познаете.“ Не забравяйте това. Между думи и дела в България често има големи разминавания.

 3. нина каза:

  Здравейте
  много се гордея с предложения кандидат. За първи път виждам толкова смислени и човешки разсъждения за проблема с налагането на идеите. И моите налюдения са, че хората се плашат от допълните рестиркции и регулации, поради представянето им за „зелени“. Думата „зелени“ е на път да се превърне в отрицателна категория поради злоупотребите на управляващите. Истина е, че „зелената“ идея трябва да се налага най-вече като баланс и наистина да се разработят програми, които да показват интересите на всеки един работещ човек в екосистемата на обществото и ограничаването и изключването на „вредителите“ с нетоксични, но постоянни усилия.
  Много повече конкретика да има за начините по които може да бъдат създавани работни места и малък и среден бизнес, чрез интелигентно и устойчиво използване на природните ресурси, което да дава опции за по-малко администрация и повече свобода при установяване на истински мотивиран ангажимент в предремачите. Също е необходима конкретика за методите за „биологична борба“ с вредителите. Разследваща журналистика е ОК, но е необходима и истинска правна култура и образование. Трябва да се търсят ангажирани и талантливи юристи, които да бият статуквото,монополите и администрацията в собствената им игра и да бъдат развенчани „зелените“ инициативи на управляващите.

Вашият коментар