Кабинетите „Станишев“ и „Борисов” носят отговорност за жертвите в Горни Лом

Съобщение до медиите и българския народ

03.10.2014

Зелените изказваме своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при трагичния инцидент в с. Горни Лом. В продължение на позицията ни от 02.10.14г, сме задължени да информираме българския народ в деня на национален траур за истината, довела до основните проблеми, заради които за пореден път ставаме свидетели на огромна човешка трагедия и невини жертви.
Фактите по случая:

Зелените разполагаме с писмо, изпратено от Петър Пенчев – член на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност” – партньорски организации с които Зелените работим от години в сферата на човешките права и демокрация, защитата на природата и корупцията в енергетиката.

В писмото си г-н Пенчев, изявен природозащитник и сподвижник на Зелените, описва подадените от него сигнали до ресорните институции в България и ЕК, в които търси отговорност и мотиви за съгласието им да приемат поръчка за утилизация на 1 600 000 гръцки противопехотни мини в България.

Още на 06.07.2008 г. Пенчев отправя до тогавашния министър-председател Сергей Станишев искане за намеса на държавата за спиране вноса на 1 600 000 противопехотни мини от Гърция за унищожаването им в България. Организацията обжалва мълчаливия отказ на Министерския съвет пред Върховния административен съд, но делото е прекратено на 08.01.2009 г. от Пето отделение на ВАС. Искането е с копие до Председателя на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозо, но Брюксел също не реагира.

Година по-късно, на 07.10.2009 г., Пенчев получава писмен отговор по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет на Бойко Борисов. От него научава за вноса на 1 568 159 противопехотни мини с цел тяхната утилизация. Активистът получава и копие от Разрешение от 04.09.2009 г. за трансфер на оръжия, издадено от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, издадено на фирма “Видекс” АД със собственик Валери Митков, за внос на противопехотни мини М-2, ДМ-31, М-16 и М-14, с вносител “Хеленик Дифенс Системс” СА – Гърция. В договора, подписан една година по-рано – на 10.07.2008 г., е посочено заплащане на унищожаването – 0,32 Евро за една мина.

Пенчев предупреждава писмено институциите за опасното пренасяне на целия риск в България против здравето на хората и околната среда от този внос на стари боеприпаси на гръцката армия, за които в продължение на повече от 4 години отговорните гръцки власти не са разрешили унищожаването им на гръцка територия, въпреки членството и на Гърция в ЕС и НАТО, както Република България.

Отново по ЗДОИ, МОСВ отговаря на 08.10.2009 г. с писмо, подписано от Евдокия Манева, заместник министър в правителството на Бойко Борисов. В него се съобщава, че на предприятието “Видекс” АД, завод “Миджур”, с. Горни Лом (висок рисков потенциал) е издадено разрешително № 67 от 26.07.2007 г. Въпреки направено искане, МОСВ не предоставя оценки за въздействието върху околната среда, заедно с резултати от дейностите (ако те вече се извършват) по унищожаването на гръцки мини в България, в т.ч. за извършен мониторинг на околната среда.

Известно е от нормативната уредба, че активното участие на гражданите по оценка на нови дейности в бизнеса е възможно единствено при процедурите по ОВОС и данните от последяващия мониторинг. Но действията на Министерския съвет и при двамата премиери, а също и на МОСВ, отнемат възможността да се спре по примера на съседна Гърция, унищожаването на стари боеприпаси на гръцката армия в България – при това, в най-изостаналия район на Европейския съюз, където къшеят хляб е станал за работниците по-скъп от живота. За изпълнението на поръчката, при посочената цена за една мина, фирмата трябва да е получи 501 810.88 евро, а минималното месечно възнаграждение на работниците е било 210 лева!

Всички тези нарушения са излезли наяве по време на поредица от опити на гражданските активисти, с подкрепата и на Зелените за разкриване и предотвратяване на опасността от инциденти с внос и преработване на противопехотни мини в България. Усилията им обаче остават пренебрегнати от правителствените институции, които дори не изпълняват задълженията си по действащото законодателство. Случаят доказва, че умишленото пренебрегване на гражданските сигнали и негласна подкрепа за трупането на печалби от вноса и преработката на пехотни мини у нас от страна на правителствата на Станишев и Борисов са довели до смъртоносния инцидент на 1.10.2014 г. Зелените настояваме прокуратурата да разследва престъпното действие и бездействие на различни държавни институции и документални разминавания, довели до смъртоносния взрив в с. Горни Лом.

С голямо прискърбие към роднините на загиналите българи на 01.10.2014 г. край с. Горни Лом, в деня на национален траур за цяла България Зелените призоваваме българските граждани да вземат активната позиция и да гласуват, за да можем да спрем порочните практики на партии, водещи до гибел българския народ, природа и държавност.

ПП “Зелените”

Вашият коментар