Взривът в Горни Лом потвърждава безсилието на държавата при контрола на опасни производства

Позиция на ПП „Зелените“

02.10.2014

Смъртоносният инцидент в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом най-вероятно е причинен вследствие на поредица от човешки грешки и неадекватен държавен контрол. Това разбира се ще стане ясно след приключването на разследването по случая. Фактите около този взрив обаче говорят именно за поредица от човешки грешки при безопасността и условията на труд, чието отстраняване не е било стриктно контролирано от отговорните институции. Още на 6-ти август Инспекцията по труда е извършила проверка и е установила 13 нарушения, някои от които застрашаващи живота и здравето на работниците. От началото на годината са издадени седем акта на ръководители в предприятието.

Зелените смятаме, че е абсолютно недопустимо в 21-ви век, в страна членка на ЕС да продължава работата при рискови и опасни производства и съоръжения – при констатирани нарушения в работните процеси и безопасността на технологиите и служителите. Работата на взривилия се завод „Миджур” е продължила два месеца след последната проверка, установила 13-те нарушения. Още повече, в същия завод се случват два други инцидента преди четири и шест години. През 2008 има един загинал и една ранена, а през 2010 г. четирима ранени работници.

Според нас инцидентите в подобни производства станаха твърде много и се повтарят прекалено често. Припомняме мощните взривове в поделението край Челопечене през 2008, тези в частните складове за боеприпаси край Петолъчката през 2012 с трима загинали, както и експлозията в завода от холдинга „ТЕРЕМ“ в Костенец през август, при която пострадаха десет души. Експлозии имаше също в Сопот, Казанлък и Габровско.

Трагедиите заради липса на адекватен държавен контрол се случват и в други сектори на промишлеността, като в рудник „Ораново”, където за шест години живота си изгубиха осем миньори, като миналата година инспектори от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” установиха 232 нарушения на нормативните изисквания за безопасност и здраве.

Зелените ще поискаме промени в законодателството, които да водят до незабавно затваряне на всяко съоръжение или производство в страната, което не отстранява в най-кратък срок нарушенията в производствения процес и безопасността, като носи реален риск за живота и здравето както на служители, така и на граждани, живеещи в близост. В политическата си програма сме обявили намерението си за подвеждане под лична законова отговорност от страна на ръководствата на предприятия за аварии, станали по немарливост или поради неприлагане на направени от институциите предписания.

Сигурни сме, че индустриалните трагедии в България могат да бъдат ограничени единствено с политическа воля за прилагане на система от правила и мерки за безупречен контрол над всички рискови и опасни производства, технологии и съоръжения.

Взривовете в складовете за съхранение и преработка на боеприпаси разкриват не само неадекватния контрол, но и други системни проблеми в Българската държава. Според Института за наблюдение на лекото стрелково оръжие в Женева, взривове в складове за муниции се случват най-вече в страни, където държавният ред се е разпаднал или е разклатен. А това е лош извод за страната ни с твърде честите подобни инциденти у нас.

Причина за жертвите от трагедията е и ниското ниво на доходите в най-бедните региони на България. В чужбина, включително в Африка, ликвидирането на боеприпаси се извършва дистанционно, с роботи. У нас заплатите са толкова ниски, че за бизнесмените е по-евтино този процес да е ръчен срещу минимални заплати, а работещите нямат голям избор. Ето защо е нужна национална стратегия за преодоляване на изоставането на бедните региони в страната. Това е и елемент от борбата с демографската катастрофа. Подчертаваме, че в община Чупрене, където се намира Горни Лом населението за 80 години е намаляло от 10 000 на 2000 жители.

Зелените застъпваме позицията, че България не трябва да подкрепя инвестиции, свързани с военната индустрия на своя територия. Колкото по-малко подобни складове и заводи съществуват, толкова по-малко рискове ще има за живота и здравето на хората. Освен това, участието в световния оръжеен пазар означава участие, макар и косвено, във военните конфликти по света. Това ни създава врагове и носи заплахата от терористични удари на наша територия.

Един коментар по “Взривът в Горни Лом потвърждава безсилието на държавата при контрола на опасни производства”

Вашият коментар