Четвърт век не разсея сянката на Държавна сигурност в политиката

Близо 100 са бившите сътрудници на ДС в листите с кандидати за 43-то Народно събрание.
Сред тях няма кандидати на Зелените.

19.09.2014

Зелените винаги сме се обявявали за лустрация в политиката и позициите на държавни служители и сме крайно обезпокоени от данните изнесени от Комисията по досиета във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Влиянието на бившите комунистически тайни служби и тясната зависимост на бившите агенти със силните на деня продължава и до днес. Липсата на категоричен и ефективен лустрационен процес след промените през 1989 г. нанесе непоправими щети върху изграждането на съвременното демократично общество в България. Това допринесе значително за създаването на порочния олигархично-мафиотски модел, овладял политиката и икономиката на страната днес, за проникването на корупцията във всички нива на управление и обслужването на задгранични икономически и геополитически интереси.

Къде са кандидатите с досиета:

БСП лява България – 14
Патриотичен фронт – с 12
ДПС – 11
Алтернатива за българско възраждане (АБВ) – 11
България без цензура – 9
Нова алтернатива – 6
Партия на зелените – 6
Левицата и Зелена партия – 5
ГЕРБ – 5
Атака – 4
Нова сила – 4
Движение 21 –  2
Нова България – 2
Десните – 1
Реформаторски блок – 1 (заличен)
Българска социалдемокрация – 1
НДСВ – 1
Социалдемократическа партия (СДП) – 1
Обединена България (ОБ) – 1
Република БГ – 1

Само в листите на 5 политически формации няма сътрудници на ДС, сред които сме и Зелените.

Зелените призоваваме всички кандидати за народни представители с досиета да се оттеглят от кандидатските листи, независимо, че това не е законово изискване. Това е изискване на морала и ценностите на новото демократично, модерно и проевропейско общество.

Призоваваме и избирателите да бъдат безкомпромисни в своя вот, оценката на миналото, настоящето и перспективите на бъдещето – свободно от зависимостите на мрачни отминали времена.

Един коментар по “Четвърт век не разсея сянката на Държавна сигурност в политиката”

  1. Георги Тодоров каза:

    Коалиция “Десните“ свали доверието си от техния кандидат от списъка на Комисията по досиетата – водачът на листата в Пловдив Румен Найденов.

    „Коалиция „Десните“ не може да си позволи изключение от принципите, които спазва. За нас това е изолиран случай“, се казва в официална позиция по случая.

    „Десните“ припомнят, че след „промените на Изборния кодекс, внесени последователно от Искра Фидосова и Мая Манолова, стана невъзможна предварителната проверка на кандидатите за съпричастност към тайните служби на комунистическия режим“.

Вашият коментар