Зелените предлагаме дългосрочни решения за кризата в банковата система

Декларация на ПП „Зелените“

18.08.2014

Зелените смятаме, че България е изправена пред няколко основни проблема и всички участващи на парламентарните избори партии са длъжни да дадат ясни отговори как смятат да ги разрешат, тъй като става въпрос за харченето на милиарди левове от джоба на данъкоплатците. Гласуването за формации, които имат уклончива позиция по тях, означава да избираш котка в чувал. Затова разчитаме медиите и неправителствения сектор да изискват точни решения. Така избирателите ще могат да се ориентират на кого да поверят бъдещето на страната с чисто рационални мотиви. Защото сегашното положение, в което се намира България, е и заради емоционалното гласуване за по-малкото зло.

Един от основните казуси на кампанията според нас е съдбата на затворената през юни Корпоративна търговска банка. Затова и Зелените даваме пример, като заявяваме ясно нашите решения по него. Спирането на дейността на банката е следствие от силно занижения надзор от страна на БНБ, както се разбира поне от 2007 г. насам, както Зелените алармирахме още през миналата година. Затова е нужно да се действа радикално и да се премахне причината, довела до проблема. Отпускането на кредити на лица, близки до мениджмънта или основните акционери на някои банки, стана масова практика през последните години.

Също така след последните разкрития на „Протестна мрежа“ се доказа и не особено скритата тайна – че мнозинството медии се използват от банки и обслужващите ги политици за разчистване на сметки с бизнес и политически конкуренти. Всичко това лъсна чак след поставянето на КТБ под специален надзор и влизането на квестори в нея, но ние сме убедени, че далеч не е изолирана практика в банковата система. За преодоляването на последиците от слабия надзор ще са нужни години и смели мерки. Убедени сме, че за целта трябва да се ползва и експертизата на външни за банковата ни система лица, защото целта е бъдещите решения да променят утвърденото статукво в нея.

За целта предлагаме следните мерки, чието изпълнение през следващите 4 години ще доведе наистина до стабилен и предвидим финансов сектор:

1. Незабавна оставка на цялото ръководство на БНБ, което е отговорно не толкова за затварянето на КТБ (фалити могат да се случат навсякъде), колкото за напълно занемарения контрол на надзора върху банковата система. Доверието в сегашния управителен съвет на БНБ е сринато напълно и няма как системата да бъде стабилизирана, ако статуквото се

2. Избор на външни за системата надзорници, които да се ползват с одобрението на Европейската централна банка. Те могат да бъдат и граждани на други страни от ЕС.

3. Незабавно кандидатстване за влизане в системата на Единния банков надзор в ЕС. Приемането ни автоматично ще означава, че най-големите по активи български банки ще се регулират от Европейската централна банка, а БНБ ще е длъжна да използва същата методика при контрола върху останалите банки.

4. Прекратяване на широко разпространената практика за кредитиране на компании-пощенски кутии, защото това е предпоставка за корупция и финансиране по заобиколен начин на медии, които пък упражняват контрол върху държавната власт и подкопават върховенството на закона.

5. Офшорните кредитополучатели да са длъжни да доказват не само краен собственик, но и да декларират всички лица, които чрез консултантски или други договори могат да влияят върху вземането на бизнес решения в компанията. Пропускът да се разкрива информация да е наказуем, включително и със затвор.

6. Конкретни мерки срещу източването на търговски банки от една група от свързани лица. Разширяване на понятието за свързаност, така че да няма шанс да се заобиколи закона, каквато е сегашната практика. Според нормативната уредба една банка няма право да кредитира група от свързани лица за повече от 25% от собствения капитал на банката. Да се носи наказателна отговорност за допускането на всякакви форми на финансиране на свързани с мениджмънта или акционерите на банката лица в по-големи от законовите размери.

7. Прекратяване на милиционерската практика на БНБ да заплашва с глоби всеки, който публикува информация за лоши практики на търговски банки, въпреки че закона ясно казва в какви случаи това се налага.

По отношение на ситуацията с КТБ считаме, че абсолютен приоритет за БНБ следва да бъде хората с гарантирани депозити да получат парите си максимално бързо. Неприемането на евродирективата, че изплащането на гарантираните депозити започва максимум 20 дни след като банката спре да обслужва клиенти, както и слабото законодателство в тази посока не са оправдание за централната банка да бездейства. Всичко, което се случва, разклаща доверието не само в нашата, но и в европейската система за гарантиране на влоговете и ще има дългосрочни последици върху отношението на хората към финансовата стабилност в държавата. Считаме, че сегашното законодателство дава достатъчни права на БНБ и на квесторите да отпушат тегленето на гарантираните от закона депозити. Мерките в тази насока следва да бъдат:

1. Предложение към основните акционери и други заинтересовани частни лица да увеличат капитала на банката със сума, достатъчна за отварянето й и за посрещането на всички искания за изтегляне на депозити от клиентите. Продължаване на квестурата, докато всеки човек с гарантиран депозит не получи заявените от него за теглене суми. Едва след това управителният орган на банката да поеме функциите си и да има право да се разплаща и с други клиенти и кредитори.

2. В случай, че това не е възможно да се изпълни, лицензът на банката да бъде отнет, което ще даде законова възможност да се активира Фондът за гарантиране на влоговете в банките и гражданите да започнат да получават гарантираните си пари.

3. Пълна прозрачност на действията на квесторите на банката. Да се публикува информация дали се правят опити и дали се осъществява прихващане на кредити и депозити.

4. Да се дава информация дали се осъществява търговия с големи депозити, което дава възможности за спекулативни сделки с цел източване на държавните компании с пари в КТБ и съответно на облагодетелстване на техните директори.

5. Квесторите да дават информация всяка седмица за финансовото състояние на банката.

6. Да се отказват всякакви възможности за предоговаряне на кредитите, особено на тези, отпуснати на компании-пощенски кутии. Сериозно сме обезпокоени от информацията, че БНБ е дала инструкции на квесторите да продават кредити срещу минимална част от размера им. Това създава предпоставки за корупционни сделки за милиарди левове.

7. Преследване на тези компании-пощенски кутии до обявяването им в несъстоятелност.

8. Проверка на кредитните досиета на кредитополучателите и търсене на наказателна отговорност от управителите на банката, ако се докаже, че са били отпускани кредити при очевидна невъзможност да бъдат обслужвани.

9. Никаква намеса от държавата за удовлетворяване на големите депозанти в КТБ. Това може да се случи едва, след като приключи процесът по ликвидация на банката и при условие, че има останали парични средства.

Зелените считаме, че за разрешаването на проблема с КТБ не трябва да се приема никакво извънредно законодателство, а той в максимална степен трябва да послужи за поука на всички замесени лица. Изплащането на пари от Фонда за гарантиране на влоговете означава, че всъщност за немарливия надзор на БНБ и за злоупотребите в КТБ ще платят всички останали търговски банки. Бъркането директно в техните джобове трябва да е червена лампичка и да е стимул за създаването на ясни правила за дейност в рамките на професионалната общност, чието спазване да се следи на няколко нива. Не само от Европейският банков надзор и БНБ, но и от Асоциацията на търговските банки (АТБ). Редно е АТБ да се занимава не само с лобиране в полза на банките, но и с допълнителни регулаторни мерки с цел подобряване на имиджа на финансовия сектор. Ако предлаганите от нас по-горе мерки бъдат изпълнени, считаме, че през 2018 г. България ще има стабилен банков сектор, който да бъде основата за просперираща икономика. Защото шуробаджанащината при отпускането на кредити означава, че парите в системата не отиват за развитие на бизнеса, а за корупция, която спъва икономиката. И резултатите от тази порочна практика вече са налице.

3 коментара по “Зелените предлагаме дългосрочни решения за кризата в банковата система”

 1. Светозар Съев каза:

  Уважаеми колеги,
  Предложенията Ви са принципни и справедливи,но ситуацията е малко по сложна. Съвсем скоро ще се разбере, че не е КТБ единствената банка изпаднала в такова тежко и безнадеждно състояние. Има и други банки в подобно състояние, като основната вина за случващото се е на негодната и не работеща Българска икономика. Това води до нарастване на лошите кредити, до намаляване стойността на приетите преди години обезпечения в пъти, увеличаване на икономическата безизходица и ненаказуемостта на банковите грабежи. Комплекса от тези причини е довел банковата система в безизходно състояние.Предстои развръзката.

 2. Пенков каза:

  Що все бягаме от зелената политика? За уестингхаус мълчите като маймуни, а за ктб правите циркове. Нали бяхме зелени? Що се занимаваме с банки? В какво се превърнахме? Много ме разочаровахте, уж мислехте за природата, ама се оказа че само политика и пари са ви в главата. Навремето ми казваха, че сте фалшиви, че сте платени, че сте поръчково сдружение. Тогава им се смях. Сега вече не се смея. Продължавайте си с политиканстването, нищо зелено няма във вас, ама нищо. Срам ме е, че съм си давал гласа за вас. Много хора разочаровахте, но най-страшното е, че за вас природата е просто средство за домогване до властта и не ви пука.

  • Аглика Крушовенска каза:

   Г-н Пенков, коментарът ви е доста едностранчив. Само през последната година няколко пъти сме излизали с изявление срещу строителството на нови ядени мощности. Моля, не правете обобщения, които не почиват на реални факти. Ето:

   – Зелените сме против изграждането на нови ядрени реактори към АЕЦ „Козлодуй” http://izbori.zelenite.bg/8914

   – Дeкларация на Зелените във връзка с разпускането на 42-то Народно събрание и назначаването на служебно правителство http://izbori.zelenite.bg/10677

   – Правителството хвърля прах в очите на гражданите и се окопава във властта http://izbori.zelenite.bg/8615

   А твърденията ви, че бягаме от зелената политика са още по-несъстоятелни. Погледнете новините от последния месец, за да разберете колко много грешите. Само за последната седмица събрахме над 5000 подписа за опазване на българските гори, подкрепихме протеста в защита на Корал, обжалвахме разрешението за строеж на Южен поток, организирахме протест срещу решението на правителството за концесията на ски зоната в Банско, и още, и още…

   Г-н Пенков, зелена политика не се прави без политика.

Вашият коментар