Лифтовете и ски пистите трябва да отидат при нов концесионер, който няма да краде от държавата

Отворено писмо от ПП „Зелените“ до Президента на Република България Росен Плевнелиев във връзка с концесията на ски зона Банско

01.08.2014 г.

Уважаеми г-н Президент,

Предстои Ви да обявите служебния кабинет назначен от Вас и да поемете политическата отговорност за неговия кратък мандат. Той наследява някои решения на стария кабинет, които могат да бъдат окачествени като противозаконни, ако не се употребят и по-тежки квалификации от инструментариума на прокуратурата и съда.

Такова е решението на Министерски съвет да узакони незаконно завзетата територия от Национален парк „Пирин” от концесионера на Ски зона Банско на площ от около 65 хектара, включваща целите площи или части от тях на ски писти „Плато 1”, „Шилигарник 2” и „Стражите”, лифт „Железен мост-Платото”, резервоар с обем 15 000 куб.м, изгорялата чайна „Платото”. Освен че тези територии са завзети от държавата, без за това да има решения по реда на Закона за околната среда и без да са включени в концесионния договор, те са ползвани безвъзмездно вече повече от 10 години и държавата няма как да бъде овъзмездена със задна дата за това незаконно заграбване на нейна територия. Още по-абсурдна е информацията, че на същия концесионер са предоставени допълнителни територии от близо 1000 хектара при неясни икономически условия, за които сегашния концесионер Юлен АД реално няма право да се разпорежда според никакви решения, защото са горски и затревени територии, скали, туристически пътеки – управленческо безумие, което ще доведе единствено до самоуправство и щети за всички нас!

Питаме Вас и цялото общество: ако крадец влезе в частния Ви дом и ограби най-ценните ви предмети, каквото е Национален парк „Пирин” за всички българи, нима, вместо да го предадете на полицията, ще го поканите на чай и ще го насърчите да си вземе още нещо? Защото точно това направи със своето решение бившият Министерски съвет по предложение на бившия министър Даниела Бобева.

Призоваваме Ви, господин Президент, Вие и вашите Министър-председател, Министър на околната среда и водите и целият Министерски съвет да поемат политическата отговорност и да ни върнат самочувствието на граждани, като възстановят справедливостта и законността на българска земя!

Настояваме да поемете следните ангажименти:

  1. Служебното правителство да развали и отмени незаконното решение прието извън дневния ред в последния ден на Министерски съвет, с което, в противоречие със закона, се разширява концесията на Ски зона Банско за сегашния концесионер. Да направи публични всички елементи от новия изменен договор приет от Министерски съвет, за да бъде наясно обществото какви точно решения са вземани на тъмно без негово знание.
  2. На основа на констатациите на Министерство на околната среда и водите за нарушения в концесионния договор на концесионера да се пристъпи към разваляне на този договор и търсене на нов концесионер за ски зоната.

Настояваме и за спешна среща с Вас за обсъждане на тази позиция.

Ваша е отговорността да назначите отговорен кабинет, който не е натоварен с пасиви от миналото. Появилите се съобщения за назначаване на Евдокия Манева, отговорна като министър още през 2000 г. за допускането на Юлен АД на територията на Национален Парк „Пирин” в противоречие със закона, изисква от Вас поемането на абсолютно ясни ангажименти по този случай.

ИС на Зелените

Вашият коментар