КТБ трябва да бъде оставена да фалира, а ръководство на БНБ – да подаде оставка

Декларация на ПП „Зелените“

12.07.2014

Вчера с унищожителна сила стана очевидна практическата липса на банков надзор в България през последните години. Заради това усилията на БНБ и на политиците на статуквото са насочени да заметат следите от политическо покровителство над, меко казано, незаконната дейност на ръководството на КТБ. Стана ясно и, че целта им е чрез прокарването на законова поправка „за спасяването на Вежди Рашидов“, да натоварят всички български данъкоплатци с милиарди левове под формата на държавен дълг.

Искаме да подчертаем, че бомбата КТБ само избухна през последните седмици, но фитилът й беше подпален по време на предишните две редовни правителства, които финансираха КТБ с парите на държавните компании и те бяха раздавани като кредити на свързани с ръководството на банката лица.

Зелените настояваме за следните мерки за решаване на сегашната криза и своевременно предотвратяване на бъдещи кризи:

 1. КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 хиляди евро да бъдат изцяло обезщетени.
 2. Да се осъществи проверка от одитори на всички останали „гнили ябълки“ в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити.
 3. Цялото ръководство на БНБ да подаде оставка и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ.
 4. България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз.

Зелените считаме, че в това време на силно разклатено доверие в институциите, на пиедестал трябва да бъде поставена единствено законността. Приемането на закони в услуга на определени лица е неморално и необосновано и би довело до задълбочаване кризата на държавността.

4 коментара по “КТБ трябва да бъде оставена да фалира, а ръководство на БНБ – да подаде оставка”

 1. Станислав каза:

  Банката не трябва да се оставя да фалира, защото:
  – представлява сериозен риск за икономиката и заетостта в България.
  – няКОЙ ще си купи активи на безценица
  За стабилизиране й БНБ и държавата могат да предприемата две прости стъпки:
  1. Предоставяне на време /2 или 3 месеца/ в което самите акционери да увеличат капитала до съответната сума определена от независими одитори или квестори, които са утвърдени специалисти.
  2. В случай че в посочения срок акционерите не увеличат капитала, следва изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро, а останалите над тази сума се преубразуват в акции и който реши да си ги продава да ги продава, който иска да ги задържи и да чака по добра доходност.

 2. Лила Кара каза:

  Зелените, ако я оставят да фалира, дълговете отиват с нея, а те са направени вече. Кой ще ги плаща? Който получи добрите кредити, трябва да получи и лошите, за да ги изиска. Само така ще бъдат платени.

 3. Юлиян Чолаков каза:

  Предимно сред хората с депозити над 100000 евро са тези с влияние за затягане на банковия надзор и предотвратяване на бъдещи кризи.

 4. Владимир Петков каза:

  Аз лично не мисля, че това е Ваша лична позиция, а спусната до Вас от Прокопиев. Иван Искров ни спаси през 2007-2008, когато Прокопиев искаше да си прави банка, иначе сега щяхме да имаме две пирамиди, а не само една на Цв. Василев.

Вашият коментар