Искаме компетентна държава, способна да опазва природата и да защитава обществения интерес

Декларация на ПП „Зелените“ срещу беззаконието, самоуправството, общинската корупция, погазването на законите и умишлената некомпетентност на администрацията, разкрити от казуса с т.нар. Национален парк „Българско Черноморие“ и проваленото му обществено обсъждане в Бургас

18.06.2014

На 17.06.2014 г. в Бургас самозвани представители на собственици на имоти по морето осуетиха осъществяването на задължително по закон обществено обсъждане на предложения от МОСВ нов Национален парк „Българско Черноморие“. Проваленото обществено обсъждане представлява безпрецедентен акт на самоуправство, открито противопоставяне на законите и институциите на държавата и предизвикателство срещу конституционния и законов ред на Република България. По силата на този ред държавата е длъжна да осигури здравословна околна среда и да опазва природата за доброто на всички български граждани. Вместо това, и въпреки милионите европейски средства за административен капацитет, през последните години способността на държавните институциите да изпълняват функциите си е трайно увредена и те са в състояние на трайна неспособност да прилагат и спазват законите, гарантиращи обществения интерес.

Зелените изискваме да бъде потърсена лична отговорност и да бъде най-сетне отстранен от работа в МОСВ държавният служител Михаил Михайлов – дългогодишeн началник на Националната служба за защита на природата. Той лично е осуетил възможността на държавата да реализира парка чрез направеното от него предложение за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“. Това се случва за пореден път, като на бюрото му отлежават с десетилетията предложенията за паркове в Източни и Западни Родопи, Западна Стара планина и десетки защитени местности. Внесеното от МОСВ предложение за Национален парк „Българско Черноморие“ е изготвено непрофесионално, некомпетентно и дори неграмотно и смятаме, че внасянето му по този начин представлява умишлена провокация с цел замазване на очите и поредно подменяне на належащите от години решителни действия за опазване на оцелялата българска природа от страна на ведомствената администрация. За това говорят пороците в предложението – вкарани в границите на парка урбанизирани територии, пропуснати най-ценните природни територии при Карадере, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра и Корал, цитиране в проекто-заповедта за парка на несъществуващи закони и институции, различия в приложените карти.

Зелените заставаме твърдо зад обявените днес предложения на коалицията за нови граници и режим на защитените територии по Черноморието, с цел ефективното им опазване и съхраняване като възобновим ресурс и богатство за местните общност и българската общественост като цяло. Припомняме, че Зелените са първата партия, която се ангажира активно и професионално с дългосрочното опазване на останалата природа по Черноморието. Събрахме над 10 000 подписа за обявяване на нови защитени територии, приемане на заповедите за защитените зони по Натура 2000, за опазване на дюните. През април 2014 г. Зелените, заедно с коалиция „За да остане природа в България,” Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм, внесохме в НС предложения за промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които могат да решат казуси като Карадере, Странджа, Иракли, „Дюнигейт” и много други подобни „горещи случаи”. Вместо да се ограничаваме само до държавните земи, ние предложихме включване в новия парк на всички ценни дюни, диви плажове и крайбрежия – Странджа, Маслен Нос-Ропотамо-Алепу, нос Емине и Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Несебърските дюни, Калиакра, дюните при Шабла и Дуранкулак и др., които за съжаление са предимно частни. Предложението ни осмисля и по законодателен път трайно решава и проблема със застрояването на заменките направени в най-ценните природни територии. Ярък пример са 6-те километра бивши защитени пясъчни дюни на Камчийски пясъци, които се водят вече на хартия „урбанизирана” територия. Същото важи за Карадере, където проектът сега е сведен до „урбанизиран” имот, но е такъв само на хартия, а реално това са защитени местообитания. Въпреки, че парк „Българско Черноморие“ бе част от предизборните обещания на управляващата в момента БСП, предложението ни бе отхвърлено, и подменено с внесения от МОСВ нескопосан проект.

“Не сме изненадани, че има скандал и пълно отхвърляне на проекта на МОСВ, тъй като в него има груби недомислия,“ заяви след проваленото обсъждане в Бургас съпредседателката на Зелените Даниела Божинова. Но Зелените държим за идеята да има такъв парк, при това не само на сушата, а и върху част от морската акватория, подчерта тя.

Зелените призоваваме Президентът, Народното събрание, МВР и Прокуратурата да се намесят с решителни действия за отстояването на правата на гражданите за участие и опазване на общите им интереси, включително и на достъп до чиста околна среда. На 17.06.2014 апологетите на беззаконието и отнемането на обществени ценности открито се опълчиха на тази държавност, като провалиха насрочено в рамките на закона обществено обсъждане на предложения нов национален парк „Българско Черноморие.“ Настояваме за полицейска охрана на провеждането на обществените обсъждания за обявяване на защитени природни територии.

Настояваме също за незабавно и щателно разследване на източниците и механизмите на финансиране и свързаните икономически и политически интереси на лицата и фирмите, подвизаващи се под псевдо-граждански фасади като: асоциация „Българско Черноморие“, Асоциация „Природата за хората“ и т.нар. коалиция „Природата за хората и регионите.“

От беззаконието и самоуправството се възползват групи лица, привикнали от десетилетия да се обогатяват за сметка на обществения интерес, колективните блага на обществото и природата – в разрез с действащите български и европейски закони. Сред тях фигурират спекулативни инвеститори, сенчести бизнесмени, продажни общински велможи, безпринципни магистрати и полицаи, най-вече от висшите ешелони на правосъдието и службите за сигурност. И разбира се – окопалите се във власт представители на политическото статукво, които са имали и имат достъп до управлението. Те и техните добре платени клакьори вече години наред насаждат омраза и недоверие срещу гражданските групи и организации, които отстояват обществения интерес и защитата на природата. С помощта на растящата медийна мощ на политическите и икономическите си покровители в Парламента, те се стараят да изтръгнат смисъла на понятия като „законност“, „морал“, „почтеност,“ „човешки права“ и „околна среда“ и да ги направят отблъскващи за все по-маргинализираното и систематично ограбвано от самите тях население на България.

Вместо дългосрочна перспектива за просперитет и развитие в хармония с природните дадености в районите, където държавата почти по чудо е осигурила опазването им, те легитимират ограбването, съсипването и разпродаването на тези дадености като единствена възможност за оставените без алтернативи местни хора и общности. Без възможности за предприемачество в държавата и общините, подтиснати от мутри, монополи и местни дерибеи, хората са принудени да продават наследствените си земи на съмнителни, често офшорни инвеститори, зад чиито кухи паравани ясно прозират парите, ограбени от самите тях през последните десетилетия. Зелените сме категорично против неравностойното и унизително положение на българските собственици на земи в най-красиви кътове на България. Противопоставяме се на стила и методите на държавно управление, практикувани от всички досега управлявали партии и коалиции, които го насърчават.

Сериозно сме обезпокоени от признаците, че натрупали икономическа мощ и усещане за политическа безнаказаност, представителите на офшорния, криминален или псевдо-инвеститорски капитал се чувстват все по-безнаказани и все по-безогледно отстояват личното си обогатяване от съсипване и застрояване на все по-оскъдното природно наследство по Черноморието и из цяла България. От Пирин и Рила, през Родопите и Странджа, до Витоша и Карадере, няма защитена природна територия, неподложена на хищнически натиск за заграбване и унищожение от тях. Няма гражданска организация, медия или политическа сила, осмелила се да се опълчи на това разбойничество, която да не е компрометирана, охулена и смляна от статуквото, с неговите подчинени „бухалки“ в медиите, и подвластни или подкупни правосъдни и правораздавателни институции.

Зелените

 

Вашият коментар