Зелените настояваме за прекратяване на преговорите по ТТИП

Секретните преговори за “Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство” залагат множество капани за европейските граждани

На 23 май 2014 г. приключи едноседмичният пети кръг от преговорите по „Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство“ (ТТИП) между САЩ и ЕС.

Зелените категорично се противопоставяме на начина, по който се водят преговорите между ЕС и САЩ по „Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство”, както и срещу известните до момента параметри на споразумението, които представляват заплаха за околната среда, качеството на храните, здравето и правата на европейските граждани. Самият факт, че преговорите са обявени за „държавна тайна” в страните-участнички, водят се при закрити врата, а всички документи са с гриф „секретно”, е обезпокоителен предвид огромното значение и влиянието на подобни споразумения върху половин милиард граждани на Европейския съюз. При обсъжданията са допуснати са само външни консултанти, 93% от които са представители на промишлеността, а на защитниците на околната среда и човешките права не е дадена думата.

Недопустимо е и дълбокото мълчание на българските власти по въпроса, което държи в неведение гражданите на България относно протичащия процес и влиянието, което той пряко ще окаже върху нашия живот.

Зелените предупреждаваме за следните заплахи, които ще възникнат при евентуалното подписване на ТТИП и категорично ще се борим за тяхното предотвратяване:

Фракинг и износ на изкопаеми горива!

Въпреки опитите да бъдат ограничени въглеродните и метановите емисии в атмосферата, международните споразумения за „свободна“ търговия насърчават презокеанските доставки на петрол и газ и консумацията на продуктите, произведени от тях. Ще се създадат условия за заобикаляне на регулациите и все по-масово използване на фракинга на територията на ЕС.

Токсични химикали!

Ще отпадне строгият подход на Европейския съюз по регулации на опасните химикали с цел опазване на общественото здраве (Регламент (EО) No 1907/2006 REACH) и ще се даде възможност за продажба в ЕС на вредни лекарства и препарати, заплашващи здравето на хората, домашните животни, пчелите и засажданията, които са забранени или строго контролирани към момента.

ГМО!

ТТИП заплашва да отвори широко вратите пред вноса на американски генномодифицирани организми (семена, породи и продукти) в Европа, а корпорации като Монсанто ще могат да съдят европейските държави и отделни фермери, да атакуват забраните и да претендират „пропуснати ползи“ в случай на замърсени с ГМО-полени реколти.

Генни патенти!

Защитата на интелектуалната собственост ще покрива и налага патентно-лицензионен режим върху растения, породи животни и други живи същества и ще предостави на корпорациите монопол върху използването на части от генетичен код, който е еволюирал по естествен път и е част от нашето общо природно и човешко наследство.

Безопасност на храните и хранителна независимост!

Ще се улеснят неимоверно процедурите по оспорване на стандартизацията на хранителните продукти и регулациите, защитаващи здравето на хората и животните. Американските агро-корпорации ще намалят или премахнат европейските стандарти върху храните, отнасящи се до обработените с белина пилета, съдържанието на хормон на растежа във вносното говеждо месо и месото, произведено чрез други стимулатори на растежа.

Търговски трибунали – една от най-големите опасности!

Корпорациите ще могат съдят правителствата на засегнатите страни-членки на ЕС за милиарди долари пред тричленен състав от корпоративни адвокати, в едноинстанционно производство без право на обжалване, „в случай че регулации за защита на околната среда или общественото здраве противоречат на очаквани бъдещи печалби“. Именно такива регулации са процедурите по задължителните оценки за въздействие върху околната среда в населените райони, вододайните зони и защитените територии, както и мораториумите върху фракинга. Възможните последици биха били катастрофални: страхът от големите обезщетения ще ограничи значително законотворческата свобода на правителствата.

Зелените настояваме за незабавно разсекретяване на целия преговорен процес и спиране на преговорите, за да може гражданите и гражданските организации от двете страни на Атлантика да се запознаят с всички детайли на предлаганите текстове и оригиналите на подготвените документи в тяхната цялост. Настояваме също така, лобистите и корпоративните представители да бъдат изключени от преговорния процес с представителите на страните-членки на ЕС, понеже са лично заинтересовани, с цел печалба, от премахване или компрометиране на регулации от двете страни на океана, гарантиращи опазването на околната среда и здравето на хората .

„Свободна“, но само за корпорациите търговия, не означава „честна и почтена“ търговия при справедливи правила и зачитане правата на хората и суверенитета на народите. „Премахване на бариерите пред инвестициите“ не означава опазване на околната среда, хранителната независимост и екологично-отговорни инвестиции.

Подготвяно по този начин и в този му вид, това споразумение между САЩ и страните-членки на Европейския съюз е неприемливо, непочтено и опасно за свободата, независимостта и правата на гражданите.

Зелените

05.06.2014

Един коментар по “Зелените настояваме за прекратяване на преговорите по ТТИП”

Вашият коментар