Една година от протестите в защита на парка Гези и на демокрацията в Турция

Декларация на ПП „Зелените“

Преди година една от най-демократичните партии на светска Турция – турските Зелени – се опълчи срещу своеволията на властта в Истанбул, решила да застрои парка Гези, и успя да въвлече в своя протест голяма част от турското общество. Защитата на парка стана символ на борбата на младите, образованите, светските и проевропейски хора в Турция. Събитията от преди година доказаха, че една справедлива кауза може да прерасне в народно недоволство.

Случилото се след това на площад Таксим обаче показа липсата на реална преценка на ситуацията от страна на управляващите. Вместо да стане повод за диалог, справедливият бунт на демократично мислещите хора в Турция беше погазен с насилие, убийства, репресии и арести. На прицел бяха хора, които упражниха правото си на протест и свобода на словото. Премиерът Реджеп Ердоган не се поколеба да спре дори достъпа до социалните мрежи Twitter и YouTube, като с това доказа стремежа си да задържи Турция в едни отминали времена и даде ясен знак, че няма място в съвременния политически свят на Европа.

Нека да отдадем почит на жертвите от протестите на площад Таксим и да подкрепим всички активни хора в Турция, които не се страхуват да имат собствен глас!

Зелените

1 юни 2014

Вашият коментар