Зелените на гости на Българския културен клуб в Струмица, Македония

На 8 май 2014 г. представители на Зелените посетиха Българския културен клуб в град Струмица, Република Македония.

Срещата бе по повод поканата на председателя на БККС г-н Лазар Младенов към всички партии в България да дойдат в открития наскоро офис на организацията на българите в Македония.

От страна на Зелените присъстваха съпредседателят Андрей Ковачев и членовете на Националния съвет Наталия Димитрова, Васил Кънев и Ивайло Стоименов, които се срещнаха с членове на клуба от град Струмица и от цяла Македония.

По този начин Зелените станаха едва втората политическа формация у нас, посетила БККС и заявила готовността си за сътрудничество с тях.

По време на срещата домакините представиха своята дейност от основаването си през 2008 г. насам – чествания на важни дати от съвместната история на България и Македония, организиране на публични събития и дискусии, защита на правата на македонските граждани с българско самосъзнание и разпространение на българските култура и традиции.

Присъстващите членове на БККС изброиха някои от най-фрапантните примери за ежедневната дискриминация на местните българи от страна на държавата като политически инспирираният процес срещу Мирослав Ризински, който след излежаване на присъдата си, се премести да живее в България, и уволненията на Миле Йовановски и на съпругата на председателя на БККС Виолета Младенова.

Съпредседателят на Зелените Андрей Ковачев припомни, че сред основните ценности на зелената политика са правото на самоопределение и нетърпимостта към всякакви форми на дискриминация. На базата на опита си от екологичните граждански сдружения, той сподели с присъстващите свои препоръки, които могат да оптимизират ефективността на неправителствени организации, работещи във враждебна институционална среда.

Приликите между клуба на българите в Македония и Зелените в България направиха впечатление на Ивайло Стоименов, който започна своето изказване именно с тези общи характеристики: „и вие, и ние сме хора с кауза, които не разполагат с финансиране на дейността си, и са приемани с насмешка от институциите и медиите на статуквото, но с инат и вяра в правотата си ставаме все по-умели в това, което правим, и малко по малко постигаме своите цели”.

Срещата, която продължи повече от четири часа, е само началото на сътрудничеството между Зелените и БККС, като в близко време ще бъдат задействани съвместни трансгранични инициативи, свързани с условията за европейската интеграция на Македония и с медийния плурализъм в страната.

STP61306  STP61317

Вашият коментар